7 juni 2021

Nieuw Huize Bijdorp stapje dichterbij

Op 27 mei ontving de burgemeester van Voorschoten mevrouw Stemerdink, uit handen van Zuster Regina, algemeen overste van de congregatie, het eerste visie-document. Deze visie is de basis voor het bestemmingsplan dat, naar verwachting, eind dit jaar wordt vastgesteld. 

De congregatie van de H. Catharina van Siëna, zusters Dominicanessen van Voorschoten nadert haar voltooiing en de zusters willen de toekomst van het landgoed veilig stellen met als kernwaarden: zingeving, nabij zijn, jong en oud, natuurlijk en geborgenheid. Om dit financieel te bereiken is er wel woningbouw nodig. Zo komen er onder andere ruim 80 appartementen en 22 woningen. De boerderij, (moes)tuin en de boomgaard blijven en in de wasserij is er de mogelijkheid voor een zelfstandig koffiehuis met terras. De samenwerking met Marente als zorgorganisatie blijft ook. Voorwaarde voor alle plannen is wel dat de zusters op de buitenplaats kunnen blijven wonen. Op termijn, wordt voor de kapel een sociaal- maatschappelijke/culturele functie gezocht, wellicht als ruimte voor toneel en muziek. Maar zo ver is het nog niet, de kapel wordt dagelijks door zusters gebruikt. 

Op de volledig vernieuwde website van Huize Bijdorp is alles over de toekomstplannen te vinden: www.huizebijdorp.nl. Onder het kopje ‘toekomst’ zijn de plannen en het visiedocument na te lezen. 

Cultuur Ervaar de rijkdom en cultuur uit de Gouden Eeuw
Historie Ontdek boeiende verhalen uit vervlogen tijden
Natuur Geniet van prachtige landschapstuinen en bosrijke landgoederen
Rust Ontsnap aan de drukte van de dag en kom tot jezelf