8 maart 2021

Monumentaal landgoed Vreugd en Rust in Voorburg krijgt Compliment

Het Compliment voor het Monument van februari gaat naar de prachtige monumentale buitenplaats Vreugd en Rust aan het Oosteinde in Voorburg.

Elke maand reikt Provincie Zuid-Holland het Compliment voor het Monument uit. Het compliment is een blijk van waardering voor de voortvarende aanpak om het monumentale park met verschillende monumenten en groen erfgoed te herstellen, te restaureren en het verder beleefbaar te maken voor een zo groot mogelijk publiek. Het compliment is uitgereikt aan Joost Heuvelink van de stichting Mooi Voorburg, die een burgerinitiatief indiende bij de gemeente Leidschendam-Voorburg voor het herstel van de buitenplaats.

Stichting Mooi Voorburg

Stichting Mooi Voorburg zet zich in voor het behouden en verbeteren van de leefomgeving van Voorburg. Deel van hun doelstelling is het park Vreugd en Rust wara mogelijk herstellen naar de oude glorie. Daarmee laat de stichting zien dat het monumentale park ook in de 21e eeuw nog volop kan groeien, bloeien en boeien. In juni 2020 opende in Museum Swaensteyn een tentoonstelling over Vreugd en Rust geopend. De tentoonstelling vertelde het verhaal van de buitenplaats Vreugd en Rust en zijn bewoners. Ook liet de tentoonstelling zien hoe de gemeente Leidschendam-Voorburg en de stichting Mooi Voorburg het plan hebben opgevat om het omliggende Zocherpark weer in zijn oude glorie te herstellen.  

Provinciale subsidies

De herstelplannen worden mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de provincie Zuid-Holland, de gemeente Leidschendam-Voorburg en van diverse andere partijen. Vanuit onder meer de erfgoedlijn Landgoederenzone van de provincie Zuid-Holland heeft de stichting subsidies aangevraagd. In totaal ontvangt de gemeente circa €300.000,- voor herstelwerkzaamheden en herbestemming. De subsidies zullen gebruikt worden voor restauratie van delen van het park, zoals de Narcissenroute, de historische moestuin en de 'Zwitserse brug', maar bijvoorbeeld ook voor het uitvoeren van historisch onderzoek en inventarisaties van de flora en fauna.

Lees meer over de geschiedenis van buitenplaats Vreugd en Rust en de ontwikkelingsplannen van Stichting Mooi Voorburg op de website Herbestemming Zuid-Holland.

Joost Heuvelink van stichting Mooi Voorburg ontvangt het Compliment voor het Monument uit handen van Anne-Marie van Brecht van het monumententeam van de provincie Zuid-Holland. 

Bron: Herbestemming Zuid-Holland

Cultuur Ervaar de rijkdom en cultuur uit de Gouden Eeuw
Historie Ontdek boeiende verhalen uit vervlogen tijden
Natuur Geniet van prachtige landschapstuinen en bosrijke landgoederen
Rust Ontsnap aan de drukte van de dag en kom tot jezelf