3 september 2020

Levend Erfgoedroute in Warmond geopend

Boeren in Warmond hebben samen met Stichting Warmond aan de Kaag een wandel- en fietsroute gepresenteerd, de zogenaamde Levend Erfgoedroute. Deze loopt langs boerenbedrijven, lokale horeca en winkels. Doel is om aandacht te vragen voor de historische Hollandse koeienrassen langs de route.

De route van zo'n 15 kilometer loopt door de historische dorpskern, via een pontje naar de polders aan de Kagerplassen. In de weilanden en het vogelreservaat van de Boterhuispolder staan de verschillende koeienrassen, zoals Blaarkoppen en Lakenvelders. De online routebeschrijving biedt allerlei historische achtergronden over de route en de rassen. Download de beschrijving.

De Blaarkop wordt vanaf de dertiende eeuw al genoemd in geschriften en vanaf de zeventiende eeuw graasde dit type koe in grote aantallen in de polders rond Leiden. Lakenvelders stonden vanwege hun 

Hoewel de koeienrassen levend erfgoed zijn van het Groene Hart, hebben ze een bedreigde status. Door de intensivering van de landbouw verkozen boeren vanaf de jaren tachtig in de vorige eeuw de productievere Holsteinkoe. Inmiddels zijn er in het Groene Hart nog zo'n tweehonderd raszuivere (en melk producerende) Blaarkopkoeien aanwezig, en tweeduizend totaal in heel Nederland.

Met de Levend Erfgoedroute willen de initiatiefnemers aandacht vestigen op het verhaal achter de historische koeienrassen. Een aantal horeca en bedrijven ondersteunen het initiatief door zuilvelproducten aan te bieden.

Bron: De Teylinger

Cultuur Ervaar de rijkdom en cultuur uit de Gouden Eeuw
Historie Ontdek boeiende verhalen uit vervlogen tijden
Natuur Geniet van prachtige landschapstuinen en bosrijke landgoederen
Rust Ontsnap aan de drukte van de dag en kom tot jezelf