Verrassend rijk aan natuur

Geniet van prachtige landschapstuinen en bosrijke landgoederen

Groene oases...

De eerste bewoners van de buitenplaatsen in Zuid-Holland hadden één ding gemeen: ze wilden ver van de drukke stad genieten van de ongerepte natuur. De buitenhuizen die ze lieten bouwen, waren alleen per boot over het water of met paard en wagen over zandwegen bereikbaar. Veel natuur heeft inmiddels plaatsgemaakt voor wegen en bebouwing. De buitenplaatsen zelf zijn echter nog steeds groene oases in de drukke Randstad. Ze worden omringd door fraai aangelegde landschapstuinen en -parken en begrensd door eeuwenoude bossen. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van de rust en natuur.

Tuinen in landschapsstijl

Hollands Buiten vertelt het verhaal van prachtige buitenhuizen met rijke interieurs, maar meer nog het verhaal van betoverend mooie tuinen, parken en landschappen. Slingerende paden, bomengroepen, waterpartijen en vergezichten wisselen zich af; typische kenmerken van de Engelse Landschapsstijl. Het was met name de bekende tuinarchitectenfamilie Zocher die in de 19de eeuw veel tuinen rond de buitenhuizen in deze stijl heeft aangelegd. Je vindt deze landschapstuinen en -parken bijvoorbeeld op Kasteel Duivenvoorde, Buitenplaats Berbice, Buitenplaats De Paauw en Landgoed Backershagen.

“Geniet het hele jaar door van de prachtige natuur”

Tuinieren: van alle tijden

Op sommige buitenplaatsen vind je nog een moestuin, rozentuin of "oranjerie"; een tuingebouw waar men 's winters de potplanten in zette zodat ze de koude dagen zouden overleven. Een mooi voorbeeld van zo'n oranjerie vind je op Landgoed Oostergeest. Op Kasteel Duivenvoorde is onlangs de "Leidse tuin" weer in gebruik genomen, een ommuurde moestuin waar groente en fruit wordt verbouwd. Een prachtige rozentuin vind je tot slot op Buitenplaats Berbice.

Op ontdekkingstocht

Een bezoek aan Hollands Buiten zit vol ontdekkingen. Wandelend door het bos kom je langs koetshuizen, tuinmanswoningen en theekoepels. De echte speurder kan zijn hart ophalen op Buitenplaats Beresteijn, waar zich in het bos een "folly" bevindt. Deze kunstmatig verhoogde heuvel met daaronder een stenen grot is een typisch 19de eeuws onderdeel van een landschapstuin. In dit bos vind je ook een "slingervijver" - de naam zegt het al. 

Cultuur Ervaar de rijkdom en cultuur uit de Gouden Eeuw
Historie Ontdek boeiende verhalen uit vervlogen tijden
Natuur Geniet van prachtige landschapstuinen en bosrijke landgoederen
Rust Ontsnap aan de drukte van de dag en kom tot jezelf