Verrassend rijk aan historie

Ontdek boeiende verhalen uit vervlogen tijden

Buitenhuizen vol verhalen

De buitenplaatsen die samen Hollands Buiten vormen, zijn tussen de 17de en 20ste eeuw gesticht door de Leidse en Haagse adel, kooplieden, ambtenaren en wetenschappers. Zij bouwden voor zichzelf imposante buitenverblijven, om de drukte van de stad te ontsnappen en te genieten van het buitenleven in de ongerepte natuur. Vandaag de dag vertellen deze "buitens" verhalen over rijkdom, liefde, macht en tegenslagen, maar ook over architectuur- en tuingeschiedenis. Bezoek Hollands Buiten en laat je vervoeren naar vroegere tijden. 

De stad uit, de natuur in

Al in de 15de en 16de eeuw bezaten voorname stedelingen plekken buiten de stad. Deze hadden in de eerste plaats een verdedigende functie. De adel bouwde kastelen en versterkte torens om hun gronden te beschermen tegen een eventuele vijand. 't Huys Dever bij Lisse en de kasteelruïne van Teyilingen zijn hiervan bewaard gebleven, maar veel andere kastelen en torens werden in de 17de eeuw uitgebouwd tot buitenhuis. Eén van de bekendste voorbeelden hiervan is Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten.

“Laat je zintuigen prikkelen door de rijke historie en prachtige verhalen”

Van prins tot professor

Wie denkt dat alleen prinsen, graven en baronnen zichzelf een prachtig buitenhuis konden veroorloven heeft het mis. Behalve adellijke families bezaten ook stadhouders, kooplieden, militairen, ambassadeurs en hoge ambtenaren een verblijf buiten de stad. Rond Leiden vond je ook universiteitsprofessoren, waarvan Herman Boerhaave - bewoner van Kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest - één van de bekendste is. 

 

Kasteel, landgoed of buitenplaats?

Er worden verschillende termen gebruikt voor de statige huizen in het groen. Maar wanneer spreken we nu van een kasteel, een landgoed of een buitenplaats? Kastelen zijn versterkte woningen met metersdikke muren, die het doel hebben om de vijand buiten te houden. In de loop der tijd zijn vrijwel alle kastelen in Zuid-Holland verbouwd tot woonhuis. Kasteel Keukenhof, Kasteel Oud-Poelgeest en Kasteel Duivenvoorde zijn dus eigenlijk geen echte kastelen, hoewel ze met hun torens en slotgracht wel een sprookjesachtige uitstraling hebben. De term landgoed komt van het vroegere fenomeen waarbij de adel van leengoed en grondbezit leefde. Op veel van deze landgoederen stond van oudsher een boerderij. In de 17de eeuw zijn deze boerderijen vaak verbouwd tot luxe buitenhuis om zomers te recreëren. Hier komt tot slot de term buitenplaats vandaan. 

Cultuur Ervaar de rijkdom en cultuur uit de Gouden Eeuw
Historie Ontdek boeiende verhalen uit vervlogen tijden
Natuur Geniet van prachtige landschapstuinen en bosrijke landgoederen
Rust Ontsnap aan de drukte van de dag en kom tot jezelf