Verrassend rijk aan cultuur

Ervaar de rijkdom en cultuur uit de Gouden Eeuw

17de eeuws verlangen

In de Gouden Eeuw floreerden de Nederlandse handel, wetenschap, kunst en militaire macht. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was het handelscentrum van de wereld. Rijk geworden van de handel overzee, verlangden veel kooplieden en gegoede burgers naar de behaaglijke rust van het buitenleven. Zij bouwden zichzelf statige herenhuizen met rijke interieurs en geometrisch aangelegde tuinen. In de loop der tijd zijn veel buitenplaatsen van aanzien veranderd. De grandeur van vervlogen tijden proef je er echter nog altijd. 

Pracht en praal

Wie nieuwsgierig is naar de overdadige luxe van de 17de-eeuwse interieurs, kan zijn hart ophalen bij een bezoek aan Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten of Kasteel Keukenhof in Lisse. Bij beide kastelen kun je een rondleiding volgen, die je meevoert door alle vertrekken van het huis. Je vindt er een rijke collectie kunst en portretten, historisch meubilair, servies en tafelzilver. Alleen al de prachtige behangmotieven op de muren zijn een plezier om naar te kijken.

“Overal waar je kijkt zie je prachtige decoraties”

Bijzondere bewoners

Hollands Buiten was niet alleen de thuishaven van edelen en kooplieden, maar ook van wetenschappers en filosofen. Zo woonde de beroemde Leidse professor Herman Boerhaave rond 1725 op Kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest, waar hij bijzondere bomen, gewassen en kruiden plantte. Buitenplaats Ockenburgh in Den Haag werd omstreeks 1650 gesticht door Jacob Westerbaen, een dichter en medicus die zich graag liet inspireren door de "woeste wildernis" rond zijn huis. De buitenplaats met misschien wel de bijzonderste oud-bewoner is Huygens' Hofwijck in Voorburg. Christiaan Huygens, één van de invloedrijkste wetenschappers uit de Nederlandse geschiedenis, bracht hier de laatste jaren van zijn leven door.

Cultuur Ervaar de rijkdom en cultuur uit de Gouden Eeuw
Historie Ontdek boeiende verhalen uit vervlogen tijden
Natuur Geniet van prachtige landschapstuinen en bosrijke landgoederen
Rust Ontsnap aan de drukte van de dag en kom tot jezelf