Vredespaleis

Tempel van rust en rechtvaardigheid

Vredestempel

De oprichter van het Vredespaleis, Andrew Carnegie (1835-1919), wenste dat deze ‘Temple of Peace’ los in zijn omgeving zou komen te staan, omringd door een tuin.

In de negentiende eeuw maakte de plek waar nu het Vredespaleis is gevestigd nog deel uit van een groot landgoed tussen Scheveningen en Den Haag, Zorgvliet geheten.

Op het terrein dat later voor het Vredespaleis is vrijgemaakt lagen eerder de buitenplaatsen Buitenrust en Rustenburg. Buitenrust werd, na het overlijden van haar echtgenoot koning Willem II, tot 1865 bewoond door Anna Paulowna.

In 1907 begon naast Buitenrust de bouw van het Vredespaleis, in 1912 werd deze buitenplaats afgebroken voor de aanleg van de tuin van het paleis.

In 1908 werd een prijsvraag voor de tuinen uitgeschreven. Hiertoe werden drie tuinarchitecten uitgenodigd, waaronder de uiteindelijke winnaar Thomas Mawson, eerste hoogleraar in de landschapsarchitectuur in Liverpool.

Mawson was aanhanger van de Arts & Crafts-beweging, wat te zien is aan het ontwerp voor de tuinen van het Vredespaleis. Deze beweging streefde naar eenheid tussen huis en tuin. Deze eenheid kon bereikt worden door zichtassen in het tuinontwerp aan te brengen in het verlengde van de middenassen van (de gevel van) het gebouw. Dit is duidelijk terug te zien in de tuin van het Vredespaleis.

Mawson liet de vredesgedachte terugkomen in diverse botanische elementen: scherpe doornen werden vermeden en er werd vooral gekozen voor bomen en heesters met kleine bladeren, zodat er zoveel mogelijk licht de tuin in zou vallen. Voor de grote vijver werd gebruik gemaakt van een natuurlijke waterloop uit de duinen. En waar water, net als vrede, staat voor de basisvoorwaarde van het leven, zo symboliseren de rozen in het weelderige rosarium de liefde.

Hof van arbitrage

Tijdens de ‘Eerste Haagse Vredesconferentie’ in 1899 werd besloten een Internationaal Hof van Arbitrage en een bijbehorende Bibliotheek voor internationaal recht op te richten en deze te vestigen in Den Haag.

De Schots-Amerikaanse zakenman en filantroop Andrew Carnegie schonk in 1903 anderhalf miljoen dollar voor de bouw van deze ‘Temple of Peace’. In 1913 opende het Vredespaleis zijn deuren.

 

Tegenwoordig huisvest het Vredespaleis het Permanent Hof van Arbitrage, het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties en de Haagse Academie voor Internationaal Recht.

Deze instellingen worden ondersteund door de Bibliotheek van het Vredespaleis, een van de meest prestigieuze in haar vakgebied. Juristen, wetenschappers en studenten uit de hele wereld raadplegen de collectie. De Carnegie Stichting is de eigenaar en beheerder van het Vredespaleis.

Rondleidingen

Er vinden met regelmaat rondleidingen door de tuin van het Vredespaleis plaats. Tijdens een tour van circa 50 minuten bezoekt u de vijver, het rosarium en alle andere bezienswaardigheden in de tuin. 

Ook de architectuur en alle bijzondere soorten flora en fauna komen aan bod. Het bezoek wordt voorafgegaan met een bezoek aan het Visitors Centre, waar u middels een audiotour meer te weten komt over de totstandkoming en de huidige taken van het Vredespaleis.

Contactinformatie

  • Vredespaleis
    Carnegieplein 2
    2517 KJ Den Haag
Cultuur Ervaar de rijkdom en cultuur uit de Gouden Eeuw
Historie Ontdek boeiende verhalen uit vervlogen tijden
Natuur Geniet van prachtige landschapstuinen en bosrijke landgoederen
Rust Ontsnap aan de drukte van de dag en kom tot jezelf