't Huys Dever

Op bezoek bij een echt kasteel

Wie graag een keer een echt "kasteel" bezoekt kan in 't Huys Dever zijn hart ophalen. Deze middeleeuwse verdedigingstoren is één van de laatste overgebleven versterkte woonhuizen in de kuststreek en werd waarschijnlijk rond 1375 gebouwd door de Hollandse edeleman Reinier Dever.

In de toren bevinden zich een kelder, ridderzaal, kapelzaal en zolder. Je kunt er met eigen ogen bekijken hoe men er in de middeleeuwen heeft geleefd, veilig verscholen achter de dikke muren voor een eventuele vijand.

IJzersterk gebouwd

Het gebouw heeft twee meter dikke muren van massief metselwerk. De fundamenten liggen maar liefst drie meter onder het maaiveld, op een oude zandplaat. Hierdoor vertoont de toren zes eeuwen later nog steeds geen sporen van verzakkingen.

Eind 16de eeuw werd de toren uitgebreid met een klein woonhuis, dat in 1630 werd uitgebouwd tot statig herenhuis en later weer is afgebroken. Ook de toren zelf was zwaar beschadigd. Deze is in de jaren '70 van de vorige eeuw volledig gerestaureerd. 

Contactinformatie

  • 't Huys Dever
    Heereweg 349A
    2161 CA Lisse

Tarieven

't Huys Dever is geopend van woensdag tot en met zondag van 14.00-17.00 uur en op 2de paasdag, 2de pinksterdag en 2de kerstdag

Het huis kan incidenteel gesloten zijn doordat een huwelijk of een andere activiteit plaats vindt die alleen toegankelijk is voor genodigden.

Faciliteiten

't Huys Dever is te bezoeken voor het publiek tijdens openingsuren. Daarnaast kun je er terecht voor vergaderingen, bijeenkomsten en bruiloften. In het gebouw zijn toiletten aanwezig. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

Cultuur Ervaar de rijkdom en cultuur uit de Gouden Eeuw
Historie Ontdek boeiende verhalen uit vervlogen tijden
Natuur Geniet van prachtige landschapstuinen en bosrijke landgoederen
Rust Ontsnap aan de drukte van de dag en kom tot jezelf