Kasteel Oud-Wassenaar

Roemrijk verleden

Kasteel Oud-Wassenaar is een imponerend landhuis met een roemrijk verleden. In de 20de eeuw was dit kasteel in gebruik als hotel en ontving het tal van belangrijke, internationale gasten, waaronder Winston Churchill, Paul Henry Spaak, veldmaarschalk Montgomery, de kroonprins van Japan, Akihito, president Tubman van Liberia, premier Nehroe van India, koning Boudewijn van Belgie en de filmster Clark Gable. 

In 1967 vond het huwelijksfeest van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven er plaats. Sinds de jaren '70 heeft het pand geen functie meer en is het beheer bij een stichting. Het gebouw is niet openbaar toegankelijk, maar wordt verhuurd voor recepties en trouwfeesten.

Weelderige luxe

Oud Wassenaar kent een rijke geschiedenis, die teruggaat tot in de 17e eeuw. Het huidige kasteel werd gebouwd tussen 1876 en 1879, in opdracht van Cornelis Jan van der Oudermeulen en naar ontwerp van architect Constantijn Muysken. Hij ontwierp een groot landhuis met trapgevel, zijvleugels en torens in Delftse neorenaissancestijl. 

Bij de bouw werd gebruik gemaakt van de kostbaarste materialen, de beste ambachtslieden en kunstenaars en de voor die tijd modernste technieken, zoals een warmwaterleiding, centrale verwarming en zelfs een eigen elektriciteitscentrale. Muysken heeft naast het landhuis ook de tuinmanswoning, de stallen met koetshuis en de koetsierswoning ontworpen.

Contactinformatie

  • Kasteel Oud-Wassenaar
    Park Oud Wassenaar 1

    2243 BX Wassenaar
Cultuur Ervaar de rijkdom en cultuur uit de Gouden Eeuw
Historie Ontdek boeiende verhalen uit vervlogen tijden
Natuur Geniet van prachtige landschapstuinen en bosrijke landgoederen
Rust Ontsnap aan de drukte van de dag en kom tot jezelf