Huis Ter Wadding

Pronkering huis met prachtig park

Vier eeuwen genieten van het buitenleven: als speeltuin, buitenplaats en wandelpark

Ter Wadding is een uitzonderlijke plek in Voorschoten. De buitenplaats speelt een belangrijke rol in de rijke en lange geschiedenis van het dorp. Het is een van de weinige buitenplaatsen die compleet bewaard is gebleven; een plek om trots én zuinig op te zijn. Het huis en het park zijn samen een Rijksmonument.

Geschiedenis en eigenaren

Ter Wadding heeft een geschiedenis vanaf ongeveer 1610. Vanaf die tijd heeft het verschillende invullingen en eigenaren gehad. Sinds 2005 is gemeente Voorschoten voor een deel eigenaar van het park. Vanaf 2014 is er intensief gewerkt aan het herstel van het park. In 2018 zijn er nieuwe toegangsbruggen geplaatst. Hierdoor is het grootste gedeelte van het gemeentelijke deel van het park hersteld. 
Een volledige geschiedenis van Ter Wadding kunt u lezen in het boekje Ter Wadding; vier eeuwen genieten van het buitenleven; als speeltuin, buitenplaats en wandelpark (PDF-document, 8 MB).

Ter Wadding is een pronkerig buitenhuis uit 1768, waarachter zich een prachtige 19de-eeuwse landschapstuin bevindt. Slingerpaden leiden je langs verschillende boomsoorten, zoals eiken, beuken, kastanjes en platanen. Ook vind je er een paar exotische bomen, die er in de laat 19de eeuw zijn aangeplant. 

Aan de rand van het park staan een 20ste- eeuws koetshuis en koetsierswoning. Het grootste deel van het park is vrij toegankelijk. In de nabije omgeving vind je ook de buitenplaatsen Beresteijn en Berbice, waar je eveneens een mooie wandeling kunt maken.

Contactinformatie

  • Huis Ter Wadding
    Leidseweg-Noord
    2253 JJ Voorschoten

Tarieven

Het huis en de onmiddellijke omgeving zijn niet toegankelijk. Het grootste deel van het park is vrij toegankelijk.

Cultuur Ervaar de rijkdom en cultuur uit de Gouden Eeuw
Historie Ontdek boeiende verhalen uit vervlogen tijden
Natuur Geniet van prachtige landschapstuinen en bosrijke landgoederen
Rust Ontsnap aan de drukte van de dag en kom tot jezelf