De Hofboerderij

Het Hof van Wateringen was een kasteel in Wateringen die de heren van Wateringen rond het jaar 1200 lieten bouwen. Momenteel staat er een monumentale boerderij, de Hofboerderij, uit begin 19e eeuw en doet het dienst als cultureel centrum.

Monumentale boerderij en cultureel centrum

Het Hof van Wateringen was een kasteel in Wateringen die de heren van Wateringen rond het jaar 1250 lieten bouwen. Momenteel staat er een monumentale boerderij, de Hofboerderij, uit begin 19e eeuw en doet het dienst als cultureel centrum.

Het kasteel werd in 1485 door Hendrik IV van Naaldwijk als heer van Wateringen aan de cisterciënzers geschonken om het in te richten als klooster. Dit werd het laatste klooster dat voor de Reformatie in Nederland werd gesticht en werd gesloopt bij het beleg van Leiden in 1573, nadat de monniken gevlucht waren. Vanwege de vervreemding van de samenleving richting de geestelijke instellingen in de Nederlanden, hadden minder mensen interesse in het kloosterleven. Zo woonden er bij de stichting van het klooster dertien monniken en in 1538 waren dat er nog maar drie. De nieuwe eigenaar werd de Staten van Holland, die op alle kloostergebouwen en landen beslag liet leggen. In 1575 werden de resten van het klooster verkocht voor 100 pond aan de Delftse metselaar Pieter Huygenszoon. De materialen die bij de sloop vrij kwamen werden verwijderd en het kloosterbezit (ongeveer 85 ha) werd verkocht.

De plek kwam waarschijnlijk in 1589 in handen van de Delftse regent Jacob Huygensz. Van der Dussen. Naast regent was hij heer van Harenkarspel, lid van de vroedschap van Delft en Hoogheemraad van Delfland. Hij en zijn opvolgers lieten de buitenplaats herbouwen.

In de opvolgende jaren ging de buitenplaats over op verschillende eigenaren, totdat de toenmalige bewoonster Anna Martina Gael – Van Kretschmar in 1800 een groot deel van het complex liet slopen om de materialen met winst te verkopen. Na de gedeeltelijke sloop kwam het in 1802 in handen van Gerrit Waarendorp die de resten inrichtte als een boerderij.

De toenmalige gemeente Wateringen kocht de boerderij en het bijbehorende land aan in 1951. Op het land werden woonwijken gebouwd de boerderij en het omliggende Hofpark werden behouden.

De boerderij werd in 1982 gerestaureerd, waardoor de Hofboerderij weer een stukje de allure kreeg van de vroegere buitenplaats. Het doet momenteel dienst als een cultureel centrum en is een rijksmonument, evenals het Hofpark binnen de 600 jaar oude singels.

Bekijk hier een korte film met meer achtergrondinformatie.

De Historische Vereniging Wateringen – Kwintsheul houdt iedere 1e zaterdag van de maand haar Historisch Spreekuur van 13.30 tot 16.30 in de Kaaskelder van de Hofboerderij.

Contactinformatie

  • De Hofboerderij
    Hoflaan 1
    2291 CP
Cultuur Ervaar de rijkdom en cultuur uit de Gouden Eeuw
Historie Ontdek boeiende verhalen uit vervlogen tijden
Natuur Geniet van prachtige landschapstuinen en bosrijke landgoederen
Rust Ontsnap aan de drukte van de dag en kom tot jezelf