Buitenplaats Vreugd en Rust

Monumentaal park met kinderboerderij

Vreugd en Rust werd in de 17de eeuw gesticht en is inmiddels opgenomen in de bebouwde kom van Voorburg. Het park langs de Vliet is een oase van rust, waar je heerlijk kunt wandelen tussen eeuwenoude bomen. Of breng een bezoekje aan de leuke kinderboerderij.

In het voormalige landhuis is hotel-restaurant Central Park gevestigd. Op de buitenplaats staat ook een oude oranjerie, met daarin Brasserie De Koepel.

Over Vreugd en Rust

Zoals meer buitenplaatsen in Zuid-Holland, is Vreugd en Rust in de 17de eeuw ontstaan uit een boerderij. Het landhuis werd in 1951 gebouwd, maar is in de loop der tijd meerdere keren verbouwd. Zo was het eerder al een schoolgebouw en verpleegstersacademie.

De landschappelijke tuin is in de 19de eeuw aangelegd naar ontwerp van landschapsarchitect J.D. Zocher jr. Aan de structuur is sindsdien, met uitzondering van de aanleg van een tennisbaan, weinig veranderd.

Vreugd en Rust nu

Vanuit een burgerinitiatief van de stichting ‘Mooi Voorburg’ wordt het park, waar nodig en mogelijk, weer teruggebracht naar de oude glorie. Zo is de oude narcissenroute in ere hersteld en worden de hekwerken gerestaureerd. 

Ook de entreepoort, de brug, de slootkanten, het eiland en de paden worden onder handen genomen. Dit wordt gerealiseerd met steun van de provincie Zuid-Holland in het kader van de erfgoedlijn Landgoederenzone, en met steun van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Contactinformatie

  • Buitenplaats Vreugd en Rust
    Oosteinde 14
    2271 EH Voorburg
Cultuur Ervaar de rijkdom en cultuur uit de Gouden Eeuw
Historie Ontdek boeiende verhalen uit vervlogen tijden
Natuur Geniet van prachtige landschapstuinen en bosrijke landgoederen
Rust Ontsnap aan de drukte van de dag en kom tot jezelf