Buitenplaats Ockenburgh

Rondstruinen rond een statige villa

Buitenplaats Ockenburgh is een bijzondere plek. Te midden van een prachtig parkbos ligt op een lichte heuvel een statige, witgepleisterde villa. Een heerlijke plek om rond te struinen in de natuur en je wandeling af te sluiten bij de brasserie, die zich in een kas aan de achterzijde van de villa bevindt. 

Omstreeks 1650 kocht de dichter en medicus Jacob Westerbaen het woeste duinlandschap ten zuiden van Den Haag en stichtte landgoed Ockenburgh – Jacob’s ‘Eden in het Duyn’. De geschiedenis van het Landgoed kent een grillig verloop met diverse eigenaren. Het huis kreeg zijn huidige aanzien in de 19de eeuw en is onlangs gerestaureerd. 

Eeuwenoud parkbos

Op Ockenburgh vind je sporen van verschillende landschapsstijlen. Zo zijn de drie kaarsrechte zichtlijnen door het park een overblijfsel van de Franse stijl. Om deze lanen te realiseren zijn complete duinen afgegraven. Ook vind je op Ockenburgh elementen van de 19de-eeuwse Engelse landschapsstijl. De slingerende paden, spiegelvijver en ook de "Zwitserse Partij", een duin begroeid met prachtige oude beuken, zijn hier restanten van.

Ook de vele voorjaarsbloemen, waaronder krokussen, narcissen en sneeuwklokjes, hebben een historische oorsprong. Ze zijn ooit aangeplant in prachtige tuinen door vroegere de bewoners van Ockenburgh. Direct naast de buitenplaats vind je een Natura 2000 gebied. 

Contactinformatie

  • Buitenplaats Ockenburgh
    Monsterseweg 4
    2553 RL Den Haag
Cultuur Ervaar de rijkdom en cultuur uit de Gouden Eeuw
Historie Ontdek boeiende verhalen uit vervlogen tijden
Natuur Geniet van prachtige landschapstuinen en bosrijke landgoederen
Rust Ontsnap aan de drukte van de dag en kom tot jezelf