Buitenplaats De Paauw

Raadhuis met allure

De Paauw is een 18de-eeuwse buitenplaats in Wassenaar waar je heerlijk kunt rondwandelen in het naastgelegen bos en rond de vijver. 

In het 19de-eeuwse, witgepleisterde huis zetelt de Wassenaarse gemeenteraad. Tijdens openingsuren is het huis toegankelijk en kun je een glimp opvangen van het weelderige interieur.

Over De Paauw

Huis De Paauw in Wassenaar werd rond 1770 aangelegd in opdracht van Adriaan Pieter Twent, die onder Lodewijk Napoleon minister van Waterstaat was. Na zijn dood werd het in 1838, samen met de landgoederen Raaphorst, Ter Horst en Backershagen, aangekocht door Prins Frederik der Nederlanden (1797-1881), de broer van koning Willem II. Hij liet zowel het huis als de tuinen grondig aanpassen. 

Na zijn overlijden erfde zijn dochter Marie De Paauw en na haar dood in 1910 kwam het in handen van bouwondernemers, die het grote landgoed in delen verkochten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er in één van de vleugels Belgische vluchtelingen opgevangen en later ook Nederlandse militairen. Sinds 1925 is De Paauw in gebruik als raadhuis van de gemeente Wassenaar. Onder meer het Gemeentearchief is er nu gevestigd.

Contactinformatie

  • Buitenplaats De Paauw
    Raadhuislaan 22
    2242 CP Wassenaar
Cultuur Ervaar de rijkdom en cultuur uit de Gouden Eeuw
Historie Ontdek boeiende verhalen uit vervlogen tijden
Natuur Geniet van prachtige landschapstuinen en bosrijke landgoederen
Rust Ontsnap aan de drukte van de dag en kom tot jezelf