Buitenplaats Calorama

Een verborgen parel

Aan de rand van Noordwijk, ingeklemd tussen het centrum, een nieuwbouwwijk, het kerkhof en de Gooweg, ligt de buitenplaats Calorama. De buitenplaats is ontstaan uit een 18e eeuwse kruiden- en bloemenkwekerij. In de huidige aanleg zijn nog veel restanten in de vorm van houtwallen te vinden, die verwijzen naar het vroegere kwekersbedrijf. Juist door gebruik te maken van deze wallen heeft de aanleg van Calorama een geheel eigen karakter, waardoor het zich onderscheidt van andere parken.

Het hoofdgebouw (Huize Calorama), de historische tuin en het park, de toegangshekken met keermuren, het woonhuis annex kruidendrogerij, de tuinkoepel, de moestuinmuur en het koetshuis hebben alle de status van rijksmomument.

Groen testament

Hendrik Maximiliaan Baron Taets van Amerongen van Renswoude (1933 – 2015) heeft als laatste bewoner van het Noordwijkse Landgoed Calorama de nodige historische opstallen laten restaureren. Ook voor de tuin lag het plan al klaar, maar de energie ontbrak. Na zijn overlijden in 2015 liet hij niet alleen de buitenplaats na, maar ook een groen testament. Dat dient nu voor Stichting Calorama-Everwijn-Taets van Amerongen als leidraad voor de renovatie van het park, die in 2021 zal worden afgerond.

Vanwege de kwetsbaarheid van het park met zijn bijzondere (stinzen)vegetatie en hoge ecologische waarde is permanente openstelling niet wenselijk. De stichting kiest daarom voor een beperktere, maar kwalitatief hoogwaardige, openstelling. Dit gebeurt tijdens gegidste wandelingen, de jaarlijkse Jeroensommegang, Open Monumentendag, op aanvraag, maar ook tijdens kunstevenementen op het landgoed.

Contactinformatie

  • Buitenplaats Calorama
    Gooweg 21
    2201 AX Noordwijk
Cultuur Ervaar de rijkdom en cultuur uit de Gouden Eeuw
Historie Ontdek boeiende verhalen uit vervlogen tijden
Natuur Geniet van prachtige landschapstuinen en bosrijke landgoederen
Rust Ontsnap aan de drukte van de dag en kom tot jezelf